Nieuwe atoomklok verbreekt wereldrecords
Amerikaanse wetenschappers hebben de nauwkeurigste atoomklok ter wereld ontwikkeld.
De experimentele klok heeft nieuwe wereldrecords gevestigd op het gebied van precisie en stabiliteit.
De klok 'tikt' 430 triljoen keer per seconde en vertoont volgens berekeningen een afwijking van ongeveer één seconde in vijf miljard jaar.
Dat melden Amerikaanse onderzoekers van het National Institute of Standards and Technology (NIST) in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Strontium
De nieuwe klok werkt met atomen van het element strontium. Zoals alle atoomklokken meet het apparaat de tijd door de verschillende energieniveaus van de elektronen in de kern van atomen te meten.
De elektronen verspringen steeds naar een ander niveau, omdat ze bloot worden gesteld aan rood licht van lasers op een specifieke golflengte.
Aan de hand van de 'verpringende' elektronen wordt de tijd zeer nauwkeurig bepaald: een seconde wordt door de nieuwe klok opgedeeld in 430 triljoen stukjes.
Tussenrapport
De ontwikkeling van de nieuwe atoomklok is nog niet voltooid. Volgens de wetenschappers zal de strontiumklok op termijn zijn eigen records verbreken.
"We hebben al plannen om de prestaties nog verder op te schroeven", verklaart hoofdonderzoeker Yun Ye op de nieuwssite van het NIST.
Het in Nature gepubliceerde onderzoek beschouwt hij als een soort tussenrapport. "In de komende vijf tot tien jaar zijn er meer doorbraken te verwachten van deze klok."
Waarom zou je dat doen?
omdat het kan?